
Jadłodzielnia już działa
W Światowy Dzień Żywności, 16 października, w Czerwionce-Leszczynach otwarto jadłodzielnię - miejsce, w którym każdy może podzielić się jedzeniem z innymi.
Jadłodzielnia znajduje się przy Centrum Kulturalno-Edukacyjnym w Czerwionce-Leszczynach, ul. 3 Maja 36D (od strony parkingu) i jest dostępna dla wszystkich mieszkańców codziennie, przez 24 godziny na dobę. Zasady korzystania zostały umieszczone na tablicy informacyjnej obok urządzenia.
„To inicjatywa społeczna, która pokazuje, że w bardzo prosty sposób możemy ograniczyć marnowanie żywności, a jednocześnie wspólnie zadbać o siebie nawzajem. Wystarczy odrobina dobrej woli, by podzielić się tym, czego mamy za dużo. Jadłodzielnia uczy nas wrażliwości, ale też odpowiedzialności - za drugiego człowieka i za środowisko"
- podkreślił Burmistrz Gminy i Miasta Czerwionka-Leszczyny Wiesław Janiszewski.
Burmistrz złożył także podziękowania za uruchomienie jadłodzielni na ręce Dyrektor Ośrodka Pomocy Społecznej w Czerwionce-Leszczynach Celiny Cymorek oraz Zastępcy Dyrektora OPS Michała Stokłosy. Do podziękowań Burmistrza przyłączyli się także Przewodniczący Rady Miejskiej w Czerwionce-Leszczynach Artur Sola oraz Pełnomocnik Burmistrza ds. społecznych Aleksandra Chudzik.
"Jadłodzielnia działa na prostych zasadach. Do specjalnie przygotowanej lodówki i regałów można włożyć produkty spożywcze, świeże owoce, warzywa, a także gotowe potrawy, odpowiednio zapakowane i opisane. Dzięki temu jedzenie, które mogłoby się zmarnować, zyska drugie życie"
- tłumaczyła Dyrektor Ośrodka Pomocy Społecznej Celina Cymorek.
Jakie produkty można przynosić do jadłodzielni:
- żywność, która jest świeża i nie przekroczyła terminu ważności do spożycia określonej na opakowaniu,
- żywność, która przekroczyła datę minimalnej trwałości - „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyła terminu przydatności do spożycia - „należy spożyć do”,
- produkty zapakowane fabrycznie,
- warzywa i owoce,
- wyroby i przetwory własne domowe, np. zupy w słoikach, sałatki, marynaty itp. - starannie i szczelnie zapakowane, z naklejonym opisem potrawy i datą przygotowania,
- produkty w opakowaniach zamkniętych typu konserwy, słoiki, próżniowe itp.,
- sery, jogurty, twarogi w oryginalnie zamkniętych opakowaniach.
Jakich produktów nie należy przynosić do jadłodzielni:
- żadnego rodzaju surowego mięsa,
- produktów z niepasteryzowanego, "surowego" mleka,
- potraw zawierających surowe jaja, w tym budynie, kremy, domowe majonezy itp.,
- produktów nadjedzonych i napoczętych, np. otwartych puszek czy słoików,
- produktów wymagających głębokiego schłodzenia i mrożonek,
- produktów, które przekroczyły termin przydatności do spożycia - "należy spożyć do" (nie mylić z "najlepiej spożyć przed"),
- produktów, które mają oznaki popsucia, nietypowy zapach lub kolor, są nadgniłe, mają wydęte wieczka,
- produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczywmi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady,
- alkoholu.
"najlepiej spożyć przed" - rozumie się datę minimalnej trwałości, czyli odnosi się do jakości żywności. Dopóki przestrzegasz wskazówek zawartych na etykiecie odnośnie warunków przechowywania żywność będzie się nadawała do spożycia nawet po upływie daty minimalnej trwałości, jednakże może nie mieć już tych samych walorów smakowych i konsystencji.
"należy spożyć do" - rozumie się termin przydatności do spożycia, czyli dotyczy bezpieczeństwa żywności. Jest to wskazówka o przydatności do spożycia przed wskazaną datą, po upływie której żywność przestaje być bezpieczna dla konsumenta i może zaszkodzić zdrowiu.
W przypadku wątpliwości, czy produkt nadaje się do spożycia, nie należy zostawiać go w jadłodzielni.
Regulamin korzystania z jadłodzielni znajduje się w zakładce Formy pomocy - Jadłodzielnia.